Znaczenie miast w polityce regionalnej Unii Europejskiej - Rogowska, Małgorzata (The importance of cities in the European Union's regional policy, 2011)
Miasta - z uwagi na swój potencjał, a także pojawiające się nowe problemy - stają się coraz bardziej widocznym podmiotem polityki regionalnej Unii Europejskiej i akumulują coraz więcej unijnych środków pomocowych. Ze względu na zachodzące zmiany warto podkreślić, że w nowych uwarunkowaniach kreatywność staje się jedną z najbardziej pożądanych cech XXI wieku również w odniesieniu do miast. Aby rozwijać postawy kreatywne, muszą istnieć (zostać stworzone) odpowiednie ramy w postaci edukacji i kultury, a także odpowiednich cech przestrzeni miejskiej. Kategoria kreatywności na nowo staje się czynnikiem rozwoju, wiele miast na świecie przeżywa bowiem kryzys i znajduje się w okresie transformacji. Zostało to także dostrzeżone w dokumentach UE dotyczących kwestii miejskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 133-139
Keywords: kreatywne miasto; polityka miejska; UE; creative city; European Union's urban policy