Stan i zmiany zagospodarowania przestrzeni wsi w strefie podmiejskiej województwa małopolskiego na przykładzie gmin Niepołomnice i Wieliczka - Serafin, Piotr (Spatial planning of rural areas in the suburbs of Małopolska: state and changes - the case of Wieliczka and Niepołomnice, 2011)
Postępujące zmiany w obszarach wiejskich powodują występowanie konfliktów pomiędzy rolnictwem, budownictwem mieszkaniowym, usługami i przemysłem. Celem artykułu jest analiza zmian i ich przyczyn, zachodzących w przestrzeni wsi podmiejskiej. Za obszar badawczy posłużyły obszary wiejskie dwóch sąsiadujących gmin miejsko-wiejskich: Niepołomic i Wieliczki, znajdujących się w najbliższym sąsiedztwie Krakowa, zaliczanych do tzw. Krakowskiego Obszaru Metropolitalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 162-179
Keywords: zagospodarowanie przestrzenne; obszary wiejskie; strefa podmiejska; spatial planning; rural areas; suburban areas