Sytuacja demograficzna w Federacji Rosyjskiej w latach 1990-2009 - Wilk, Kazimierz (The demographic situation in the Russian Federation in the years 1990-2009, 2011)
W artykule omówiono sytuację demograficzną w Rosji w latach 1990-2009, wykazującą symptomy kryzysu demograficznego. Wyjście z kryzysu jest najważniejszym wyzwaniem polityki państwa. Analizie poddano zmiany liczby ludności, współczynnika urodzeń, współczynnika zgonów, przyrost naturalny oraz przewidywaną długość życia przy narodzeniu. Z badań wynika, że w 2009 r. zaobserwowano niewielką poprawę tych wskaźników. Nie przesądza to jednak o trwałych, pozytywnych tendencjach, jako że w przeszłości krótkookresowe skoki miały już miejsce. Badania przeprowadzono w przekroju okręgów federalnych. Wskazano także na duże różnice między regionami Federacji Rosyjskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 180-189
Keywords: demografia; współczynnik urodzeń; współczynnik zgonów; przyrost naturalny; oczekiwana długość życia; demographics; birth rate; death rate; population growth; life expectancy