Narodowy Fundusz Zdrowia jako główny organizator usług zdrowotnych w Polsce - Przybyłka, Arkadiusz (The National Health Fund as the main organizer of health services in Poland, 2011)
Narodowy Fundusz Zdrowia jest głównym podmiotem odpowiedzialnym za dostarczanie usług zdrowotnych w Polsce. Jest on w rzeczywistości monopolistą na rynku, gdyż brak jest powszechnych dodatkowych ubezpieczeń zdrowotnych. W artykule przedstawione są jego główne zadania jako jednostki odpowiedzialnej za dostarczanie tego rodzaju usług.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 190-199
Keywords: ochrona zdrowia; usługi zdrowotne; Narodowy Fundusz Zdrowia; health protection; health services; the National Health Fund