Możliwości rozwoju obszarów metropolitalnych w nowych uwarunkowaniach finansowych jednostek samorządu terytorialnego - Dylewski, Marek; Filipiak, Beata (Development opportunities of metropolitan areas in the new financial circumstances of local government units, 2011)
Ostatnie lata dowodzą znaczących zmian w funkcjonowaniu i rozwoju miast oraz związanych z nimi obszarów metropolitalnych w Polsce. Szczególnie istotne zmiany uwarunkowań funkcjonowania zurbanizowanych obszarów dotyczą tych największych i są swego rodzaju biegunami wzrostu w poszczególnych regionach. Zwiększa się także zakres zadań realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego, jednak w szczególności proces ten dotyczy miast dużych oraz powiązanych geograficznie jednostek samorządu terytorialnego, tworząc tym samym obszary metropolitalne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 212-223
Keywords: samorząd terytorialny; obszary metropolitalne; finanse jednostek; local and regional government; metropolitan area; finance of local and regional government