Władza lokalna a rynek - pomiędzy współpracą a konkurencją - Chądzyński, Jacek (Local government and market - between cooperation and competition, 2011)
Artykuł prezentuje wybrane wyniki badania pilotażowego, które stanowi jeden z etapów projektu badawczego "Władza lokalna między państwem, społeczeństwem a rynkiem: współpraca i konkurencja", przygotowanego i realizowanego przez pracowników Katedry Gospodarki Samorządu Terytorialnego Uniwersytetu Łódzkiego. Analizie poddano pytania dotyczące relacji zachodzących w badanych gminach pomiędzy władzą samorządową i podległymi jej podmiotami a sektorem biznesu i podmiotami tworzącymi sektor organizacji pozarządowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 241-251
Keywords: władza lokalna; współpraca i konkurencja międzysektorowa; local authority; intersectoral cooperation and competition