Administracja publiczna jako stymulator zmian w turystyce miasta - na przykładzie Krakowa w latach 1989-2006 - Batko, Anna (Public administration as a stimulator of changes in city tourism - based on Cracow between the years 1989 and 2006, 2011)
Opracowanie odnosi się do działań naprawczych podejmowanych przez administrację publiczną w Krakowie. Jego celem jest pogłębienie wiedzy na temat przeciwdziałania kryzysowego w turystyce w latach 1989-2006. Podstawę teoretyczną dla celu badań stanowią nauki o zarządzaniu. Podstawę badań w części empirycznej tworzą niepublikowane wcześniej dokumenty źródłowe. Metodą pomiaru jest analiza treści, case study i badania zza biurka. Analiza materiału dowodzi, że administracja publiczna w Krakowie w latach 1989-2006 przezwycięża kryzys w turystyce miasta za pomocą wybranych, kreatywnych i przedsiębiorczych działań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 328-339
Keywords: administracja; kryzys; działania naprawcze; administration; crisis; remedial actions