Unia innowacji jako sposób na zwiększenie innowacyjności gospodarki europejskiej - Derlukiewicz, Niki (Innovation union as a way to increase the innovation in European economy, 2011)
We współczesnej gospodarce niezwykle ważna jest zdolność do tworzenia i adaptacji nowych rozwiązań, technologii, wprowadzania nowych produktów oraz usług. Należy zauważyć, że obecnie czynnikiem mającym istotny wpływ na rozwój zarówno przedsiębiorstwa, jak i regionu czy kraju są innowacje1. Na obszarze Unii Europejskiej i jej krajów członkowskich można zaobserwować coraz większe zainteresowanie innowacjami, jak również ich wpływem na rozwój społeczno-gospodarczy, czego dowodem jest chociażby nowa strategia rozwoju społeczno-gospodarczego Unii - "Europa 2020", w której to innowacje zajmują priorytetowe miejsce. W artykule zdefiniowano pojęcie innowacji, przedstawiono ich rodzaje oraz zaprezentowano ogólne wytyczne zawarte w dokumencie opracowanym przez Komisję Europejską dotyczącym stworzenia we Wspólnocie Europejskiej "unii innowacji".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 355-365
Keywords: unia; innowacja; strategia; union; innovation; strategy