Polsko-czeska współpraca transgraniczna małych i średnich przedsiębiorstw - Derlukiewicz, Niki; Rogowska, Małgorzata; Korenik, Stanisław; Horáková, Jarmila; Louda, Jiří (Polish-Czech border cooperation of small and medium-sized enterprises, 2011)
W globalizującym się świecie możemy obserwować zmiany czynników rozwoju społeczno-gospodarczego. Podstawowym warunkiem konkurencyjności w kraju i na świecie staje się umiejętność współpracy. W obszarach przygranicznych coraz łatwiej dostrzegalna staje się współpraca w obszarze społeczno-kulturalnym oraz w zakresie budowy wspólnych elementów infrastruktury. Rzadziej dostrzega się wzajemną współpracę między małymi i średnimi przedsiębiorstwami. Celem artykułu jest identyfikacja najważniejszych ekonomicznych aspektów czesko-polskiej współpracy przygranicznej dla małych i średnich przedsiębiorstw, jak również definicja nowych możliwości i barier takiej współpracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 377-387
Keywords: współpraca transgraniczna; małe i średnie przedsiębiorstwa; cross-border cooperation; small and medium-sized enterprises