Rola państwa i jego interesariuszy we władztwie korporacyjnym w okresie wychodzenia ze spowolnienia gospodarczego i kryzysu - Wąchol, Jerzy (The role of the state and its stakeholders in corporate governance while getting out of the economic downturn and crisis, 2011)
Referat prezentuje możliwości wykorzystania mechanizmów kreowania koniunktury gospodarczej z wykorzystaniem władz publicznych oraz ograniczonego interwencjonizmu państwa w gospodarkę rynkową, w szczególności poprzez wprowadzanie odpowiedniego zarządzania i prawa, a także interesariuszy we władzach spółki w ramach przyjętego ładu korporacyjnego i kodeksów dobrych praktyk. Na przykładzie danych statystycznych w Polsce i na świecie przedstawiono zmiany w gospodarce, związane z kreowaniem wzrostu gospodarczego poprzez władze państwowe po kryzysie i spowolnieniach gospodarczych lat 2008 i 2009. Zaprezentowano sukcesy i możliwe zagrożenia tych działań, ze szczególnym uwzględnieniem interesariuszy w postaci władz lokalnych i państwowych oraz pracowników i związków zawodowych w organach władz spółki w ramach nadzoru korporacyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 417-426
Keywords: koniunktura gospodarcza; władze publiczne; kryzys gospodarczy; economic situation; public authorities; economic crisis