Samorząd terytorialny jako nowy podmiot polityki przestrzennej - Wasilewska, Kinga (Local self-government as a new subject of spatial policy, 2011)
Równolegle z formowaniem się gospodarki opartej na wiedzy, a także wraz z przebiegającymi w coraz intensywniejszy sposób procesami globalizacji i zmianami paradygmatu rozwoju gospodarczego, możemy obserwować zmiany zachodzące również w przestrzeni jednostek terytorialnych. Przejawiają się one we wzroście roli i pozycji władz samorządowych. Istniejąca sieć, w wymiarze lokalnym, regionalnym, krajowym, a także w skali międzynarodowej, która ma charakter gospodarczy, instytucjonalny, technologiczny, a także społeczny, tworzy nowe zjawiska i ramy dla wspólnych działań. W efekcie tych złożonych procesów wyłania się nowy podmiot polityki przestrzennej, jakim jest samorząd terytorialny. W artykule podjęto próbę ukazania zmian, jakie zaszły w samorządzie terytorialnym zarówno w Polsce, jak i w wybranych krajach Unii Europejskiej. Wskazana również została jego nowa rola jako podmiotu polityki przestrzennej. W konsekwencji uzewnętrznione zostały istniejące, znaczące różnice ustrojowe na terytoriach poszczególnych państw członkowskich Unii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 474-488
Keywords: samorząd terytorialny; przestrzeń; rozwój społeczno-gospodarczy; local self-government; space; social and economic development