Właściwe zadania państwa w ujęciu F.A. von Hayeka - Kaczmarczyk, Hubert (Appropriate tasks of the state in terms of F.A. von Hayek, 2011)
Artykuł omawia poglądy F.A. von Hayeka na temat zadań państwa i możliwości jego ingerencji w gospodarkę rynkową. Zwraca uwagę, że Hayek jako konsekwentny zwolennik zasady rządów prawa nie widział problemu w działalności państwa na polu gospodarczym, ale w wynikającym z tego najczęściej nierównym traktowaniu podmiotów (faworyzowaniu podmiotów publicznych). Omawia też poglądy anarchokapitalistyczne na temat zadań państwa, na tle których poglądy Hayeka wyglądają na umiarkowane.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 513-521
Keywords: zadania państwa; ekonomia von Hayeka; task of the state