Innowacyjność i konkurencyjność IOB jako stymulant rozwoju woj. warmińsko-mazurskiego - Wojarska, Magdalena; Marks-Bielska, Renata; Babuchowska, Karolina (Innovation and competitiveness of business environment as a stimulant of development of Warmia and Mazury, 2012)
Głównym celem badań była diagnoza sytuacji kluczowych instytucji otoczenia biznesu (IOB) woj. warmińsko-mazurskiego w kontekście ich innowacyjności i konkurencyjności, a także charakterystyka działań podejmowanych przez samorząd woj. warmińsko-mazurskiego w zakresie wzmacniania potencjału i siły oddziaływania IOB. Na potrzeby badań przyjęto, że instytucje otoczenia biznesu to instytucje non-profit, a więc podmioty działające nie dla zysku lub przeznaczające zysk na cele statutowe. Jednostki te mają bazę materialną, techniczną, zasoby ludzkie i kompetencje niezbędne do realizacji usług na rzecz rozwoju społeczno-gospodarczego regionu. Otoczenie biznesu stanowią różne kategorie podmiotów, m.in.: agencje rozwoju regionalnego i lokalnego, ośrodki szkoleniowo-doradcze, organizacje reprezentujące przedsiębiorców, instytucje proinnowacyjne działające na rzecz innowacyjności: centra transferu technologii, instytuty i ośrodki badawczo-rozwojowe odgrywające rolę centrów, ośrodki innowacji i przedsiębiorczości (do których są zaliczane inkubatory przedsiębiorczości i inkubatory technologiczne, centra lub parki naukowo-technologiczne itp.), fundusze pożyczkowe i poręczeniowe. W trakcie procedury określania próby badawczej zidentyfikowano 126 instytucji otoczenia biznesu prowadzących działalność na terenie woj. warmińsko-mazurskiego, z czego 54 odpowiedziały na pytania zawarte w kwestionariuszu ankiety. Zebrany w ten sposób materiał empiryczny poddano analizie metodą sumy punktów, dzięki czemu udało się wyodrębnić instytucje kluczowe z punktu widzenia ich innowacyjności i konkurencyjności. Wybrana grupa instytucji charakteryzowała się zróżnicowanym składem pod względem zarówno formy prawno-organizacyjnej, jak i rodzaju aktywności. Z badań wyłania się obraz sceptycznego podejścia do innowacji, co uzasadnia działania podejmowane przez samorząd województwa w zakresie budowania Regionalnego Systemu Usług.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 2 (19), s. 103-113
Keywords: instytucja otoczenia biznesu (IOB); Regionalny System Usług; układ instytucjonalny rozwoju regionalnego; business environment institutions (BEI); Regional System of Service; institutional system of regional development