Struktura oraz dynamika zmian bezrobocia w Polsce w latach 1990-2010 - Podogrodzka, Małgorzata (The structure and dynamics of unemployment changes in Poland in 1990-2010, 2012)
Od początku lat 90. zjawisko bezrobocia znajduje się w centrum zainteresowania wielu dyscyplin naukowych. Celem artykułu jest jego opis według wybranych charakterystyk społeczno-demograficznych (ze względu na płeć, wiek, wykształcenie, uprzednio zajmowany status na rynku pracy, prawo do pobierania zasiłku dla bezrobotnych) oraz zmiennych ukazujących jego wewnętrzną stabilność (strumienie napływu i odpływu do/z bezrobocia, czas przebywania w tej populacji). Interesuje nas poziom oraz natężenie zmian w czasie tych charakterystyk oraz ich wpływ na zmienność natężenia bezrobocia w badanym okresie. Analiza ta pozwoli na weryfikację następujących hipotez badawczych: w ostatnich dwóch dekadach zmienne opisujące natężenie i strukturę bezrobocia charakteryzowały się podobnym kształtem przebiegu oraz obserwowana w badanym okresie zmienność poziomu bezrobocia wynikała głównie ze zmieniającego się w niej udziału osób bezrobotnych pozbawionych prawa do zasiłku. W ocenie wpływu tych cech na niestabilność natężenia bezrobocia wykorzystano liniową funkcję regresji, którą wyznaczono dla każdej z tych zmiennych osobno. Mając informację o stopniu dopasowania danych empirycznych do funkcji teoretycznej, oceniono wpływ każdej z nich na tę zmienność. Informacje wykorzystane w analizie pochodzą z rejestracji bieżącej prowadzonej przez urzędy pracy. Przeprowadzone rozważania nie potwierdziły przyjętych w analizie tez. Dla większości charakterystyk opisujących populację bezrobotnych ich kształt przebiegu w czasie istotnie różnił się od poziomu (natężenia) bezrobocia, a największy wpływ na jego zmienność w badanym okresie miał udział bezrobotnych z młodszych grup wieku, relatywnie słabo wykształconych i nieradzących sobie na nieustannie zmieniającym się rynku pracy.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 2 (19), s. 114-125
Keywords: rynek pracy; stopa bezrobocia; jakość osób bezrobotnych; labour market; unemployment rate; quality of the unemployed