Badanie zjawisk elektromagnetycznych występujących na osuwiskach - Maniak, Krzysztof (Landslides electromagnetic emission asessment, 2008)
W pracy przedstawiono nowatorski sposób badania stabilności osuwisk na podstawie rejestracji samoistnych pól elektromagnetycznych emitowanych przez aktywne osuwiska. Zaprezentowano opis aparatury pomiarowej oraz podano wyniki badań rzeczywistych osuwisk o różnym stopniu aktywności i zróżnicowanej budowie geologicznej.
Keywords: strefa poślizgu; emisja elektromagnetyczna; osuwisko