Zjawisko luki kapitałowej w finansowaniu mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w latach 2007-2011 - Górka, Krzysztof (Equity gap effect financing micro-, small and medium enterprises in Poland in the years 2007-2011, 2012)
Artykuł przedstawia zmiany zachodzące w latach 2007-2011 na polskim rynku kapitałowym w obszarze ograniczonej podaży kapitału dostępnego dla mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw. Za cel artykułu autor stawia opisanie ilościowych i jakościowych zmian podaży środków dedykowanych podmiotom z sektora MŚP w badanym okresie w porównaniu z latami wcześniejszymi. Problem luki kapitałowej jest przedstawiony jako zjawisko wynikające z niedopasowania istniejącej infrastruktury rynku kapitałowego do potrzeb firm z sektora MŚP. Autor opisuje zmiany, które zaszły w tejże infrastrukturze w okresie 2007-2011, prowadząc do powstania nowych grup podmiotów odpowiadających na popyt na kapitał małych przedsiębiorstw. Analizie poddane zostały poszczególne grupy dawców kapitału pod kątem ich wpływu na wypełnianie luki kapitałowej oraz ich umocowania w strukturze dostawców kapitału. Przedstawiona została ramowa specyfika transferu środków w każdym z nowo powstałych kanałów, a także organizacyjna forma działania poszczególnych grup dawców kapitału. Autor wskazuje w podsumowaniu na przełomowe działania o charakterze publicznym i komercyjnym, które powodują w omawianym okresie znaczącą zmianę w podaży finansowania działalności mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw. Efektem przemian luki kapitałowej w badanym okresie jest zdaniem autora odwrócenie relacji popytu do podaży kapitału na rynku MŚP, w wyniku czego barierą do dalszego transferu środków nie jest dostępność tychże, lecz spełnianie przez przedsiębiorstwa brzegowych warunków niezbędnych do przeprowadzenia inwestycji w owe podmioty.
Ekonomia = Economics, 2012, Nr 4 (21), s. 210-225
Keywords: luka kapitałowa; private equity; venture capital; anioły biznesu; Krajowy Fundusz Kapitałowy; NewConnect; sektor MŚP; equity gap; Business Angels; National Capital Fund; SME sector