Zdolność województw samorządowych do zaciągania zobowiązań w kontekście zmian limitu długu jednostek samorządu terytorialnego - Werwińska, Agnieszka (The ability of self-government voivodeships to incur liabiblities in view of changes to the debt limit of territorial self-government, 2012)
Celem artykułu była próba określenia wpływu nowego limitu długu jednostek samorządu terytorialnego wprowadzonego ustawą o finansach publicznych z 2009 r. na zdolność województw samorządowych do zaciągania zobowiązań. Okresem analiz były lata 1999-2010. Na potrzeby badań określone zostały limity długu dla województw samorządowych zgodnie ze starą i nową formułą. W efekcie ustalono, iż dla lat 2007-2009 nowy limit długu zwiększyłby formalną zdolność do zaciągania zobowiązań całego sektora jednostek samorządu terytorialnego oraz województw samorządowych, jednak obserwowana zmiana formalnej zdolności kredytowej nie miałaby w ujęciu całego sektora wpływu na korzystanie przez województwa samorządowe ze zobowiązań
Nauki o Finansach = Financial Sciences, Nr 3 (12), s. 11-23
Keywords: zdolność województw samorządowych do zaciągania zobowiązań; limit długu województw samorządowych; dług jednostek samorządu terytorialnego; ability of self-government voivodeships to incur liabilities; debt limit of self-government voivodeships; debt of territorial self-government units