Zobowiązania systemu emerytalnego w warunkach niestabilności finansów publicznych - Gubernat, Ewa (Obligations of pension system at the instability of public finance, 2012)
Konieczność zagwarantowania źródeł utrzymania w okresie starości jest naturalną konsekwencją tego etapu w życiu człowieka. Szczególnie kiedy po osiągnięciu wieku emerytalnego następuje utrata zdolności do kontynuowania pracy zawodowej i powstaje uzależnienie od środków finansowych wcześniej zgromadzonych. Ryzyko starości jest coraz poważniejszym zagrożeniem w sensie ekonomicznym, a skuteczne konstrukcje systemów zabezpieczenia emerytalnego, zapobiegające nie tylko finansowym skutkom wzrastającej długości życia osób na emeryturze, są ważnym celem polityki społecznej. Oczekuje się, iż zjawisko starzenia się społeczeństwa będzie miało znaczący wpływ na wzrost gospodarczy i będzie prowadziło do istotnych presji na zwiększenie wydatków publicznych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 32-40
Keywords: zobowiązania systemu emerytalnego; modele reform systemów emerytalnych; stabilność finansów publicznych; liabilities of the pension system; models of the reform pension systems; stabiblity of public finances