Ocena płynności finansowej grup kapitałowych na podstawie rachunku przepływów pieniężnych na przykładzie przemysłu metalowego - Prędkiewicz, Katarzyna; Sikacz, Hanna (Assessment of capital groups financial liquidity based on cash flow account on the example of metal industry, 2012)
W artykule zaprezentowano wyniki badań dotyczące analizy płynności finansowej w grupach kapitałowych i jednostkach dominujących. Badaniem objęto 15 grup kapitałowych z przemysłu metalowego, dotyczyło ono lat 2006-2010. Postawiono hipotezę mówiącą o tym, że płynność finansowa jednostki dominującej ma istotny wpływ na płynność finansową grupy kapitałowej. W celu zweryfikowania hipotezy zbadano, czy wskaźniki bazujące na przepływach pieniężnych wyliczone dla grupy kapitałowej i jednostki dominującej nie różnią się statystycznie istotnie oraz czy występuje pomiędzy nimi wysoka korelacja. Badania poszerzono także o analizę relacji przepływów pieniężnych netto z działalności operacyjnej jednostki dominującej do grupy kapitałowej oraz analizę znaków i wariantów kształtowania się przepływów. Przeprowadzone badania potwierdzają postawioną na wstępie hipotezę o znaczącym wpływie płynności finansowej jednostki dominującej na płynność finansową grupy kapitałowej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 70-86
Keywords: płynność finansowa; grupy kapitałowe; rachunek przepływów pieniężnych; financial liquidity; capital groups; cash flow account