Konwergencja w sferze nadzoru finansowego w Unii Europejskiej - istota i kierunki podejmowanych działań - Ostalecka, Agnieszka (Convergence in financial supervision in the European Union - the idea and directions of undertaken actions, 2012)
Rosnący stopień integracji rynków finansowych powoduje, że problemy w jednym kraju członkowskim stanowią zagrożenie dla stabilności finansowej całej Unii Europejskiej. To sprawia, że niezbędne staje się zapewnienie skutecznych regulacji i efektywnego nadzoru we wszystkich krajach członkowskich. Dlatego tak ważne w reformie systemu finansowego jest podejmowanie wysiłków na rzecz konwergencji w sferze nadzoru na rynku finansowym UE, która przebiega w 2 kierunkach: konwergencji regulacyjnej i konwergencji w sferze metodologii i czynności nadzorczych. Wyrazem tej pierwszej jest wdrażanie wielu dyrektyw regulujących działalność banków i innych instytucji sektora finansowego. Natomiast przykładem drugiego rodzaju konwergencji jest ustanowienie nowego europejskiego systemu nadzoru nad systemem finansowym
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 100-111
Keywords: stabilność finansowa; regulacje; nadzór finansowy; konwergencja; financial stability; regulations; financial supervision; convergence