Wpływ skłonności behawioralnych na decyzje dotyczące dobrowolnego gromadzenia oszczędności emerytalnych - Swacha-Lech, Magdalena (Impact of behavioral inclinations on voluntary retriment savings decisions, 2012)
Podstawą rozważań zawartych w niniejszym artykule stała się prezentacja najistotniejszych inklinacji o charakterze behawioralnym występujących w zachowaniach jednostek w odniesieniu do gromadzenia dodatkowych oszczędności emerytalnych oraz ukazanie ich wpływu na dokonywane wybory. W kolejnej części opracowania na podstawie zidentyfikowanych skłonności behawioralnych dokonano ponadto próby wskazania możliwości wykorzystania tejże wiedzy dla konwersji pewnych cech jednostek, oddziałujących na analizowane decyzje negatywnie, na cechy o wymiarze pozytywnym
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 3 (12), s. 126-140
Keywords: finanse behawioralne; inklinacje behawioralne; oszczędności emerytalne; behavioral finance; behavioral dispositions; retirement savings