Determinanty ekonomiczno-gospodarcze oraz ich wpływ na rozwój rynku nieruchomości mieszkaniowych - Mach, Łukasz (Economic determinants and their impact on development of residential real estate market, 2012)
W artykule dokonano identyfikacji czynników kluczowych dla rozwoju regionalnego oraz określono istotność ich wpływu na kształtowanie się ceny metra kwadratowego nieruchomości mieszkaniowych. Identyfikację czynników przeprowadzono, uwzględniając wybrane zmienne ekonomiczno-gospodarcze oraz zmienne mające wpływ na sytuację na rynku nieruchomości mieszkaniowych. Identyfikacji wyżej wymieniowych czynników dokonano z wykorzystaniem analizy czynnikowej, wyodrębniając trzy czynniki wpływające na rozwój regionów. Dopełnieniem przeprowadzonych badań było zastosowanie analizy regresji wielorakiej w celu określenia istotności wpływu zidentyfikowanych czynników na cenę metra kwadratowego nieruchomości mieszkaniowych
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 106-116
Keywords: rynek nieruchomości; rozwój regionalny; analiza czynnikowa; regresja wieloraka; real estate market; regional development; factor analysis; multiple regression