Zmiany demograficzne w województwach w aspekcie rozwoju zrównoważonego - Wilk, Justyna (Demographic changes in voivodeships in the aspect of sustainable development, 2012)
Celem artykułu jest porównanie województw Polski w obszarze zmian demograficznych, wskazanym przez UE jako jeden z warunków zrównoważonego rozwoju. Podjęto w nim problematykę starzejącego się społeczeństwa i społeczno-gospodarczych konsekwencji tego procesu, w szczególności trudnej sytuacji osób starszych. Badaniem objęto lata 2005 i 2010. Dla każdego roku wyznaczono wartości miernika syntetycznego w województwach, przyjmując wspólny wzorzec rozwoju dla obu lat. Umożliwiło to określenie sytuacji województw i poziomu zróżnicowania regionalnego oraz kierunku i tempa zachodzących przemian. Wyniki badania wskazują, że w miejsce postępu pojawia się regres i żadne z województw nie wykazuje oznak rozwoju zrównoważonego. W większości województw postępuje proces starzenia demograficznego, a sytuacja osób starszych nie ulega poprawie
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 4 (38), s. 308-319
Keywords: zrównoważony rozwój; zmiany demograficzne; wielowymiarowa analiza statystyczna; miernik taksonomiczny; sustainable development; demographic changes; multivariate data analysis; taxonomic measure