Trzy koncepcje wzajemności - Łukaszyński, Janusz (Three conceptions of reciprocity, 2012)
Klasyczny antropologiczny i socjologiczny problem wzajemności jest głównym przedmiotem tego artykułu. Wzajemność jest podstawą społecznego i kulturalnego życia, funkcjonuje jako mechanizm motywujący ludzkie zachowania. Istnieje wiele koncepcji wzajemności. Przedstawiam trzy z nich. W pierwszej koncepcji B. Malinowski opisuje zasadę wzajemności, opierając się na psychicznym i społecznym przymusie dawania i otrzymywania prezentów i usług. W drugiej koncepcji C. Lévi-Strauss opisuje wzajemność razem z nieświadomą psychiczną strukturą i zasadą wzajemności. I w końcu A.W. Gouldner opisuje normę wzajemności.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 2 (6), s. 134-148
Keywords: dar; dług; zasada wzajemności; norma wzajemności; gift; rule of reciprocity; norm of reciprocity