Metody ochrony przed kryptoanalizą z uszkodzeniami - Nikodem, Maciej (Politechnika Wrocławska, 2008)
Przedmiotem pracy jest analiza ataków z uszkodzeniami (ang. fault analysis), które stanowią istotne zagrożenie bezpieczeństwa algorytmów kryptograficznych. Ataki takie stanowią obecnie centrum zainteresowania wielu badaczy na całym świecie.W pracy szczególną uwagę poświęcono analizie bezpieczeństwa algorytmu AES i schematów podpisów cyfrowych ElGamala i DSA. Zaproponowano nowe rozwiązanie ochronne dla algorytmu AES, bazujące na korekcji błędów. Rozwiązanie tego typu może być prawdopodobnie zastosowane także dla innych algorytmów symetrycznych. W pracy przedstawiono również rozwiązania zabezpieczające dla schematów ElGamala i DSA. Dotychczas brak było takich rozwiązań, mimo powszechnej świadomości, ze algorytmy te są podatne na ataki z uszkodzeniami.
Keywords: podpis cyfrowy - schematy; podpis cyfrowy ElGamala; AES; podpis cyfrowy DSA; kryptoanaliza z uszkodzeniami