Właściwości fizyczne i struktura kryształów TEA2MnCl4 - Ciżman, Agnieszka (Physical properties and structure of TEA2MnCl4 crystals, 2008)
Przedmiotem pracy były kryształy TEA2MnCl4, w których w temperaturze 221K oraz 200K stwierdzono dwa przejścia fazowe. Przeprowadzono badanie strukturalne, dylatometryczne, kalorymetryczne, spektroskopii Ramana i IR oraz magnetyczne.
Keywords: struktura; rozszerzalność termiczna; przejścia fazowe; kryształy TEA2MnCl4; ciepło właściwe