Model logistycznego wsparcia systemu eksploatacji środków transportu - Werbińska, Sylwia (Model of logistic support for operational system of transport mode, 2008)
Uwzględnienie zawodności systemu wsparcia logistycznego funkcjonowania systemu technicznego wymaga zdefiniowania podstawowych relacji pomiędzy tej klasy systemami w procesie oceny gotowości realizowanych funkcji. Z tej perspektywy opracowano model nadsystemu z rezerwą czasową w oparciu oprocesy odnowy przy wykorzystaniu symulacji komputerowej. Przeprowadzono analizę wrażliwości modelu oraz jego weryfikację w oparciu o dane, uzyskane w procesie eksploatacji systemu rzeczywistego.
Keywords: modelowanie nadsystemu; rezerwa czasowa; niezawodność procesu zaopatrzenia; niezawodność systemu technicznego; system wsparcia logistycznego