Space-time analysis of the phenomenon of unemployment in the group of new EU member states - Balcerowicz-Szkutnik, Maria (Analiza przestrzenno-czasowa zjawiska bezrobocia w grupie państw nowych członków UE, 2013)
W artykule w syntetyczny sposób przedstawiono problemy bezrobocia państw "dziesiątki" nowo przyjętych do UE w 2004 r., zwracając szczególną uwagę na bezrobocie długoterminowe. Wybrany do celów analizy przedział czasowy 2000-2011 obejmuje lata bezpośrednio poprzedzające i bezpośrednio następujące po akcesji do UE i ma na celu wskazanie ewentualnych zmian w natężeniu zjawiska w wybranych krajach
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 11-21
Keywords: labour market; employment; unemployment; age structure; space-time analysis; rynek pracy; bezrobocie; struktura wieku; analiza przestrzenno-czasowa