On measuring the real value of production. Reflections on the economic order of the real world on occasion of the financial crisis - Maier, Helmut (O pomiarze rzeczywistej wartości produkcji. Refleksje o porządku ekonomicznym świata realnego w dobie kryzysu finansowego, 2013)
Artykuł jest nowoczesną odpowiedzią na wielokrotnie zadawane pytanie o rzeczywistą wartość produkcji. Pytanie to staje się ponownie istotne od czasu zaistnienia kryzysu finansowego, w trakcie którego obserwowane są ogromne straty papierów wartościowych i akcji. Odpowiedź na to pytanie zawiera wiedzę o najnowszych badaniach istnienia porządku ekonomicznego uwzględniającego rzeczywisty, równy świat naturalny z energią jako środkiem płatniczym. Opisano wyniki makroekonomicznej analizy uwzględniającej ten naturalny porządek oparty na obserwacji i charakterystyce marginalnych wartości w procesie produkcyjnym
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 162-183
Keywords: financial crisis; value theory; ecological economy; bio-physical economy; philosophy of economics; kryzys finansowy; teoria wartości; ekonomia ekologiczna; ekonomia biofizyczna; filozofia ekonomii