Geometrical perspective on rotation and data structure diagnosis in factor analysis - Tarka, Piotr (Ujęcie geometryczne w analizie czynnikowej – metody rotacji i diagnoza strukturalna danych, 2013)
W niniejszym artykule autor opisuje zagadnienia związane z analizą czynnikową z perspektywy geometrycznego ujęcia wyników badań w modelach czynnikowych. Brane są pod uwagę zalety i wady stosowania poszczególnych metod rotacji. W pracy wyjaśniono także, w jakim stopniu podejście geometryczne może zmieniać ostatecznie wyniki prowadzonej analizy, a tym samym wygenerowaną wartość z badań. Geometryczne ujęcie modeli czynnikowych zapewnia badaczowi alternatywne podejście w ramach lepszego zrozumienia i docelowej diagnozy struktury danych
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 1 (39), s. 198-209
Keywords: geometry; factor analysis; rotation methods; geometria; analiza czynnikowa; metody rotacji