Statystyczna analiza aktywności edukacyjnej osób dorosłych w Polsce - Grześkowiak, Alicja (Statistical analysis of the educational avtivity of adults in Poland, 2013)
Celem pracy jest ocena uczestnictwa w kształceniu ustawicznym osób dorosłych w Polsce. W analizie uwzględniono zaangażowanie edukacyjne Polaków w wieku 25-64 lat na trzech poziomach: krajowym, regionalnym i indywidualnym. Dane na szczeblu krajowym skonfrontowano z sytuacją w Europie, dane na poziomie wojewódzkim rozpatrzono w kontekście konkurencyjności regionów. Na poziomie indywidualnym zidentyfikowano za pomocą drzew klasyfikacyjnych główne czynniki decydujące o podejmowaniu kształcenia. Rezultaty analizy wskazują, że kształcenie ustawiczne w Polsce jest realizowane w niedostatecznym stopniu, występują w tym zakresie różnice regionalne, a głównym czynnikiem decydującym o podejmowaniu nauki jest poziom wykształcenia
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 2 (40), s. 22-35
Keywords: analiza statystyczna; kształcenie ustawiczne; drzewa klasyfikacyjne; statistical analysis; continuous learning; classification trees