Płeć, wiek i wykształcenie osób bezrobotnych jako determinany czasu poszukiwania pracy - Bieszk-Stolorz, Beata; Markowicz, Iwona (Gender, age and education of the unemployed as the determinants of job searching time, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu płci, wieku i wykształcenia bezrobotnych na czas poszukiwania pracy. Ze względu na specyfikę badanego zjawiska, a szczególnie na występowanie danych uciętych, do identyfikacji determinant oraz do zbadania siły ich wpływu na czas do podjęcia pracy wykorzystano model proporcjonalnego hazardu Coxa. Do modelu oprócz zmiennych niezależnych włączono ich iloczyny (interakcje), które umożliwiły wyznaczenie wzajemnego oddziaływania badanych zmiennych. Badaniem objęto 20 846 osób zarejestrowanych jako bezrobotne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Szczecinie i wyrejestrowanych w roku 2010. Jeżeli wyrejestrowanie nastąpiło z powodu innego niż znalezienie pracy, to taką obserwację uznano za uciętą.
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 2 (40), s. 74-86
Keywords: bezrobocie; analiza przeżycia; model proporcjonalnego hazardu Coxa; unemployment; survival analysis; Cox's proportional hazard model