Offshoring trends and foreign direct investments in the Middle Europe and BRIC area - Chłopek, Piotr Stanisław (Management Sciences, 2013)
Zmiany, których jesteśmy świadkami, są kluczowe dla gospodarki światowej. Nieustanne procesy globalizacyjne i zacieranie się granic pomiędzy poszczególnymi państwami umożliwiają przedsiębiorstwom działalność na niespotkaną dotąd skalę. Jednym z efektów integracji światowej ekonomii jest rosnące znaczenie możliwości offshoringowych i outsourcingu. Przedsiębiorstwa działające w wielu sektorach są w stanie podzielić swoje łańcuchy wartości na mniejsze części. Ten zabieg pozwala na zmniejszenie zależności od stricte utartej ścieżki, dając możliwości zmiany lokalizacji oraz całej strategii procesowej. Offshoring, bazujący na technologii informacyjno−komunikacyjnej, przeżywa teraz swój rozkwit. Celem artykułu jest ukazanie oraz podkreślenie jego znaczenia dla krajów rozwijających się, np. Polski, Czech czy − bardziej ogólnie − państw Europy Środkowej oraz BRIC. Wyjaśniono pojęcie offshoringu oraz kierunki jego rozwoju na przykładzie firm, które już go zastosowały, m.in. Apple, HP, IBM, Credit Suisse, Irevna, McKinsey & Co, Siemens, Google czy Microsoft. Zostały również uwypuklone zalety oraz wady offshoringu
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 11-23
Keywords: offshoring; foreign direct investment; outsourcing; globalization; virtual teams; globalizacja; zespoły wirtualne; bezpośrednie inwestycje zagraniczne