Doskonalenie procesów decyzyjnych w organizacji - Malewska, Kamila (Improving decision making process in the organization, 2013)
Problematyka podejmowania decyzji cieszy się niesłabnącą popularnością. Decydenci są coraz bardziej świadomi potencjalnych błędów związanych z procesem decyzyjnym. Jednakże badania empiryczne dowodzą, że pomimo większej wiedzy z zakresu podejmowania decyzji ich jakość nie poprawiła się w sposób znaczący ani w odniesieniu do jednostki, ani organizacji jako całości. Błędy popełniane przez menedżerów wynikają najczęściej z dwóch źródeł: traktowania decyzji jako domeny menedżerów najwyższego szczebla oraz braku systematycznej analizy i kontroli realizacji procesów decyzyjnych w organizacji. Celem artykułu jest identyfikacja i krytyczna analiza prezentowanych w literaturze współczesnych sposobów (metod, narzędzi, wytycznych i podejść) doskonalenia procesów decyzyjnych
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 33-45
Keywords: podejmowanie decyzji; racjonalność; intuicja; doskonalenie procesu decyzyjnego; decision making; rationality; intuition; improving decision making process