Ulga podatkowa na zakup nowych technologii jako szansa dla przedsiębiorcy - Zwierzyński, Roman (Tax relief for the purchase of new technologies as a chance for an entrepreneur, 2013)
Artykuł przybliża polskiemu przedsiębiorcy, działającemu w formie prawnej jako osoba fizyczna, warunki otrzymania ulgi podatkowej na zakup nowych technologii w aspekcie realizacji innowacyjnych projektów. Zostały w nim przedstawione determinanty prawne dotyczące ulgi oraz "mapa" polskich instytucji rządowych i naukowych pomocnych przedsiębiorcy w przygotowaniu i prowadzeniu projektów innowacyjnych. Celem artykułu jest wskazanie możliwości partycypacji państwa w kosztach innowacyjnych przedsięwzięć niewielkich, często jednoosobowych firm, co może zachęcić przedsiębiorców do analizy ewentualności skorzystania z ulgi technologicznej i rozwoju w kierunku gospodarki opartej na wiedzy
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 135-143
Keywords: przedsiębiorca; nowa technologia; innowacja biznesowa; ulga podatkowa; entrepreneur; new technology; business innovation; tax relief