The impact of relevance feedback on Web-based information retrieval for horizon scanning applications - Palomino, Marco A.; Taylor, Tim; McBridge, Geoff; Mortimer, Hugh; Owen, Richard; Depledge, Michael (Business Informatics, 2013)
Monitorowanie przestrzeni coraz częściej jest traktowane jako instrument wspierania strategicznego podejmowania decyzji. To wymaga systematycznej analizy danych w celu identyfikacji potencjalnych zagrożeń i szans w celu poprawy elastyczności i zmniejszenia ryzyka. Monitorowanie przestrzeni może korzystać z różnych technik wyszukiwawczych, aby poszerzyć możliwość pozyskiwania danych, choć wiąże się to z przeszukiwaniem nowych oraz pojawiających się wcześniej nie znanych zagadnień. Aby zoptymalizować takie poszukiwania, proponujemy użycie odpowiedniego sprzężenia zwrotnego, co wiąże się z interakcją w procesie wyszukiwania informacji w taki sposób, aby poprawić wyniki. Udowadniając koncepcję, zaprezentowano przeprowadzone monitorowania przestrzeni, które wykazały, że nasze wykorzystanie trafności sprzężenia zwrotnego dla aplikacji monitorowania przestrzeni pozwala utrzymać pobieranie odpowiednich dokumentów na całej długości eksperymentu na stałym poziomie. Oznacza to poprawę względem poprzednich badań, w których trafność sprzężenia zwrotnego nie była rozpatrywana. (abstrakt oryginalny)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 2 (28), s. 77-99
Keywords: horizon scanning; web mining; strategic planning; search engines; monitorowanie przestrzeni WWW; eksploracja w sieci Web; planowanie strategiczne; wyszukiwarki