IT security risks in modern sourcing models - Cloud Computing. An example - Rot, Artur; Sobińska, Małgorzata (Business Informatics, 2013)
Nowe technologie informacyjne rozwijają się obecnie w zdumiewającym tempie, wpływając znacząco na sposób prowadzenia działalności organizacji. Większość przedsiębiorstw wykorzystuje, przynajmniej w pewnym zakresie, możliwości sourcingu i rozwija współpracę sourcingową, dopasowując ją do swoich potrzeb i możliwości. W artykule omówiono różne typy modeli sourcingowych, które pojawiają się we współczesnej praktyce zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem cloud computingu. Cloud computing, nabierając coraz większego znaczenia i stając się wszechobecnie stosowanym rozwiązaniem technologicznym, niesie ze sobą nowe formy zagrożeń. Celem głównym artykułu było zaprezentowanie najważniejszych typów ryzyka związanych z wprowadzaniem modeli zarządzania, opartych na najnowszych technologiach IT, takich jak np. przetwarzanie w chmurze, i podkreślenie roli, jaką odgrywa właściwe zarządzanie bezpieczeństwem IT. (abstrakt oryginalny)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 2 (28), s. 112-123
Keywords: cloud computing; IT management; IT/IS security; IT risks; sourcing models; zarządzanie IT; bezpieczeństwo IT; ryzyko IT; modele sourcingowe