Development of research on DSS meta-design methodology - Stanek, Stanisław; Wartini-Twardowska, Jolanta (Business Informatics, 2013)
Podejście architekturalne wyznacza jedną ze ścieżek rozwoju, jakimi możepodążyć wprowadzona do dziedziny SWD przez Moore’a i Changa metodyka metaprojektowania.Większość rozważań nad architekturą SWD wychodzi od paradygmatu DDM (dane-dialog-modelowanie) (lub się do niego odnosi), sformułowanego przez Sprague’a i Carlsona.Badania prowadzone przez autorów w latach 80. XX wieku na rzecz kilku polskichprzedsiębiorstw wskazały na potrzebę poszerzenia tego paradygmatu. Proponowane przeznich rozwiązanie zmierza zatem do wzbogacenia metodyki metaprojektowania SWD. Celemartykułu jest też zaprezentowanie wyników autorskich badań nad rozwiązaniem, które odponad dziesięciolecia funkcjonuje w dużych przedsiębiorstwach i grupach kapitałowych. (abstrakt oryginalny)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 2 (28), s. 124-147
Keywords: DSS; DDM paradigm; meta-design methodology; software architecture; case study approach; SWD; paradygmat DDM; metodyka projektowania; architektura oprogramowania; studium przypadku