Porównanie zawartości kadmu i ołowiu w mleku różnych gatunków zwierząt - Bakuła, Sylwia; Pietrzak-Fiećko, Renata; Tońska, Elżbieta; Gałgowska, Michalina; Miciński, Jan (Comparison of cadmium and lead content in milk of different animals species, 2013)
Celem badań było porównanie zawartości kadmu i ołowiu w mleku czterech gatunków zwierząt hodowlanych. Wybrane metale ciężkie oznaczono w 41 próbkach mleka:14 krowiego, 8 koziego, 5 owczego, 14 klaczy. Analizy wykonano za pomocą spektrometrii absorpcji atomowej. Średnią zawartość kadmu oznaczono na poziomie: w mleku krowim – 0,0079 mg/kg, kozim – 0,0071 mg/kg, klaczy – 0,0066 mg/kg, owczym – 0,0050 mg/kg, natomiast ołowiu odpowiednio w mleku: klaczy – 0,0180 mg/kg, owczym – 0,0147 mg/kg, krowim – 0,0128 mg/kg, kozim – 0,0102 mg/kg. Statystycznie istotne różnice w zawartości Pb wykazano między mlekiem kozim i klaczy. Mleka krowie, kozie i owcze nie różniły się statystycznie istotnie między sobą pod względem zawartości ołowiu. Spośród przebadanych próbek mleka klaczy ok. 29% stanowiły próbki, w których poziom Pb był wyższy niż dopuszczalny
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 3 (10), s. 9-17
Keywords: kadm; ołów; mleko; cadmium; lead; milk