The influence of selected accounting factors of financing a business on the capital market - Bartoňová, Markéta (Wpływ wybranych czynników księgowych na finansowanie przedsiębiorstwa na rynku kapitałowym, 2013)
Sektor finansowy gospodarki znajdował się, i z powodu tzw. długiego kryzysu w Europejskiej Unii Walutowej, znajduje się od kilku lat w bardzo burzliwym okresie. Do sytuacji będących przyczyną takiego stanu rzeczy starają się odnosić eksperci z wielu dziedzin rynku finansowego. W niniejszym artykule opisano regulacje rynku kapitałowego funkcjonujące w ramach Unii Europejskiej, przy szczególnym uwzględnieniu Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej. Standardy te powinny umożliwić unifikację sprawozdań finansowych spółek notowanych na giełdzie, ograniczając w ten sposób asymetrię informacyjną w celu zmniejszania ryzyka rynkowego, a tym samym podniesienia zaufania do rynku kapitałowego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 11-22
Keywords: international accounting standards; capital market; financing a business; międzynarodowe standardy rachunkowości; rynek kapitałowy; finansowanie przedsiębiorstw