Analysis of processing accounting information with a focus on satisfaction with present accounting software products - Horák, Josef (Analiza procesu przetwarzania informacji księgowych przy uwzględnieniu zadowolenia ze współczesnych produktów softwarowych stosowanych w rachunkowości, 2013)
W obecnych czasach dla przedsiębiorstwa bardzo ważne jest jego pomyślne funkcjonowanie w środowisku konkurencyjnym. Poszczególne przedsiębiorstwa poszukują sposobów, aby znacznie i radykalnie poprawić efektywność procesów biznesowych i to do takiego stopnia, aby możliwe było maksymalne obniżenie kosztów przy zachowaniu wymaganej jakości wytwarzanych produktów lub usług. Jedną z możliwości potencjalnej redukcji kosztów jest także wdrożenie w firmie biznesowego systemu informatycznego. Aby podmiot mógł odnosić sukcesy, nie można polegać tylko na danym systemie informatycznym i wierzyć, że dzięki jego wdrożeniu poprawi się efektywność działalności wytwórczej przedsiębiorstwa. Jeżeli w danym podmiocie nie funkcjonują poszczególne kluczowe procesy lub zarządzanie, żaden system informatyczny nie zapewni mu sukcesu
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 83-96
Keywords: Enterprise Resource Planning; information systems; SAP; history of ERP systems