Wiedza jako kluczowy czynnik rozwoju innowacyjności przedsiębiorstw - Haberla, Marcin; Kuźmińska-Haberla, Aleksandra (Knowledge as a key factor in the development of innovation of enterprises, 2013)
Współczesna gospodarka światowa określana jest mianem gospodarki opartej na wiedzy. Podstawą jej rozwoju stały się nowoczesne technologie, postęp naukowo− −techniczny czy innowacje. Wiedza ma znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu społecznego, decyduje też o konkurencyjności przedsiębiorstw. Bycie konkurencyjnym dla przedsiębiorstw oznacza zdolność do ciągłych innowacji, polepszania procesów produkcji, jakości produktów, zaspokajania potrzeb nabywców. Celem artykułu jest zaprezentowanie teoretycznego podejścia do znaczenia wiedzy i jej zarządzania w zwiększaniu innowacyjności przedsiębiorstw
Nauki o Zarządzaniu = Managemet Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 62-72
Keywords: wiedza; innowacje; innowacyjność; zarządzanie wiedzą; knowledge; innovation; knowledge management