An e-Ordering and e-Invoicing cloud solution - Gusev, Marjan; Kiroski, Kiril; Ristov, Sasko (Business Informatics, 2013)
Artykuł omawia nowe rozwiązanie typu cloud computing dla systemów e−zamówień i e−fakturowania. Mamy do czynienia z kilkoma problemami w procesie migracji istniejących aplikacji internetowych w chmurze, takimi jak: reorganizacja proponowanego modelu non−cloud oraz definicja modułów oprogramowania, które mogą komunikować się w dynamicznym środowisku. W procesie projektowania wyróżniono dwa rodzaje modułów oprogramowania: statyczne i dynamiczne. Podział ten opiera się na wymaganym poziomie elastyczności i skalowalności, jak również na powiązaniu z odpowiednim modułem (narzędziem). Implementując swoją propozycję, autorzy opracowali wskaźniki do określenia wymaganych warunków do aktywacji dodatkowych zasobów w chmurze lub dezaktywacji już używanych zasobów. Wynikiem tego procesu jest konstrukcja nowego, efektywnego kosztowo rozwiązania o zwiększonej dostępności i wydajności w porównaniu z modelami typu non−cloud. W pracy wskazano zalety i wady rozwiązania opartego na chmurze oraz omówiono cechy, które powodują unikalność zaproponowanego podejścia
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 3 (29), s. 51-75
Keywords: cloud architecture; cloud computing; e-Invoicing; e-Ordering; architektura chmury; przetwarzanie w chmurze; e-fakturowanie; e-zamówienia