Consensus-based trading strategy in A-Trade system - Korczak, Jerzy; Hernes, Marcin; Bac, Maciej (Business Informatics, 2013)
W artykule zaprezentowano sposób opracowania strategii inwestycyjnej w systemie wieloagentowym A−Trader. System ten umożliwia wspomaganie podejmowania decyzji inwestycyjnych na rynku finansowym. W tekście opisano zasady funkcjonowania systemu oraz scharakteryzowano jego główny component − Supervisor Agent, wykorzystujący w swojej strategii inwestowania metodę consensusu w celu obniżenia poziomu ryzyka inwestycyjnego. Metoda consensusu umożliwia koordynowanie funkcjonowania agentów oraz wyznaczanie, na podstawie decyzji wygenerowanych przez te agenty, ostatecznej decyzji prezentowanej następnie inwestorowi. Strategia ta została zweryfikowana z wykorzystaniem notowań rynku FOREX − pary USD/PLN. W końcowej części artykułu opisano rezultaty przeprowadzonych badań i kierunki rozwoju platformy A−Trader
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 3 (29), s. 98-110
Keywords: multi-agent systems; financial decisions; consensus method; A-Trader system; systemy wieloagentowe; decyzje finansowe; metoda consensusu