Creation of software agents' society from the perspective of implementation companies. The advantages of their use, the problems of construction and unique features - Żytniewski, Mariusz; Sołtysik, Andrzej; Kowal, Radosław (Business Informatics, 2013)
Różnorodność rozwiązań informatycznych wspierających działanie organizacji opartych na wiedzy skłania do podejmowania badań stosowalności w tym obszarze agentów programowych. Agenty programowe, dzięki zdefiniowanym mechanizmom reprezentacji wiedzy, pozwalają na propagowanie wiedzy między pracownikami danej organizacji, wspomagają także działania biznesowe, wspierając np. obsługę klienta, promowanie marki. W niniejszym artykule ukazano zagadnienia dotyczące przeprowadzanych wywiadów z firmami zajmującymi się wdrażaniem i projektowaniem takich rozwiązań
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 3 (29), s. 162-171
Keywords: software agent societies; knowledge management; software agent; agent programowy; społeczności agentów programowych; zarządzanie wiedzą