Wpływ żywienia i genotypu gęsi na cechy dysekcyjne tuszkii jakość mięsa – przegląd badań naukowych - Haraf, Gabriela (Influence of feeding and geese genotype on carcass dissectionand meat quality – the review of research, 2014)
Dostępne w literaturze wyniki badań przeprowadzonych na gęsiach wskazują, że genotyp ma znaczny wpływ na skład dysekcyjny tuszki, skład chemiczny i strukturę mięśni, a mniejszy na ich właściwości fizykochemiczne. Wpływ genotypu na podstawowy skład chemiczny mięśni gęsich uwidocznił się przede wszystkim w różnej zawartości lipidów. Badania nad żywieniem gęsi wykazały, że ptaki karmione restrykcyjnie odznaczały sięzbliżoną masą ciała i wydajnością rzeźną przy mniejszym otłuszczeniu tuszki, mniejszym zużyciu paszy i dobrej jakości mięsa w porównaniu z ptakami karmionymi do woli. Włączenie zielonek do żywienia gęsi wpływało przede wszystkim na zmniejszenie masy i otłuszczenia tuszki. Żywienie gęsi paszą z dodatkiem ziół nie spowodowało istotnych zmian w składzie chemicznym i właściwościach fizykochemicznych mięśni oraz tłuszczu sadełkowego. System odchowu (intensywny i półintensywny) różnicował skład kwasów tłuszczowych skóryz tłuszczem podskórnym i tłuszczu sadełkowego. Modyfikując skład paszy, można wpływaćna skład kwasów tłuszczowych lipidów mięsa
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12), s. 24-42
Keywords: gęsi; genotyp; żywienie; jakość mięsa; wartość rzeźna