Współzależności oportunistyczne interesariuszy w nadzorze korporacyjnym - Rudolf, Stanisław (Opportunism interdependencies of stakeholders in corporate governance, 2013)
Rosnące zainteresowanie zjawiskiem oportunizmu w ekonomii stanowi w znacznej mierze rezultat szybkiego rozwoju teorii kosztów transakcyjnych, która zaliczana jest do nowej ekonomii instytucjonalnej. W tym nurcie ekonomii z ograniczania oportunizmu uczyniono główny sposób podnoszenia efektywności podmiotów gospodarczych. Nowa ekonomia instytucjonalna postrzega jednostki czy organizacje takimi, jakie one są. Dostrzega również ich zachowania oportunistyczne, szczególnie widoczne w przedsiębiorstwie i jego otoczeniu. Skłonność do oportunizmu sprawia, że należy go uwzględniać zarówno przy zawieraniu kontraktów, jak i przy ich realizacji, a także przy przygotowywaniu strategii firmy. W opracowaniu podjęto szeroko rozumianą problematykę oportunizmu w nadzorze korporacyjnym. Przedmiotem rozważań są nie tyle postawy oportunistyczne menedżerów w stosunku do akcjonariuszy, ile zachowania oportunistyczne interesariuszy przedsiębiorstwa. Analiza koncentruje się na dwóch stronach tego samego zjawiska. Po pierwsze, dotyczy ona możliwości zachowań oportunistycznych takich interesariuszy, jak pracownicy, akcjonariusze, dostawcy, klienci, kredytodawcy itp. Po drugie, poświęcona została ponoszonemu przez interesariuszy ryzyku oportunizmu. Z rozważań wynika, że interesariusze są współzależni oportunistycznie
Ekonomia = Economics, 2013, Nr 4 (25), s. 260-272
Keywords: oportunizm; nadzór korporacyjny; interesariusze przedsiębiorstwa; opportunism; corporate governance; company stakeholders