Technologie semantyczne w zarządzaniu platformą otwartych innowacji - Jelonek, Dorota; Pawełoszek, Ilona (Semantic technologies in the management of open innovation platform, 2013)
Idea otwartych innowacji powstała jeszcze przed narodzinami koncepcji Web 2.0 i Web 3.0. Aktualnie rozwój Internetu stworzył podstawy do rozwoju kooperacji i transferu wiedzy między grupami konsumentów, producentów i naukowców z całego świata. Platformy otwartych innowacji zrzeszają setki tysięcy użytkowników, zatem problemem staje się zarządzanie informacją, którą tworzą oni każdego dnia. Zrozumienie złożoności informacji pochodzącej z wielu źródeł może ułatwić zastosowanie technologii semantycznej sieci Web. Niniejszy artykuł przedstawia możliwości wykorzystania tej technologii w portalach otwartych innowacji w celu lepszego zarządzania treścią i interakcjami użytkowników. Semantyka wspomaga znajdowanie potencjalnie najlepszych partnerów do współpracy oraz targetowanie informacji zgodne z preferencjami i działaniami użytkowników
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 169-180
Keywords: otwarte innowacje; prosumpcja; portale otwartych innowacji; technologie semantyczne; open innovations; prosumption; open innovation portals; semantic technologies