Text mining in practice: exploring patterns in text collections of remote work job offers - Kuligowska, Karolina; Lasek, Mirosława (Business Informatics, 2013)
Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie technik text mining na przykładzie nieuporządkowanych zbiorów tekstowych ofert pracy zdalnej. Przeanalizowano w nim pięć najbardziej popularnych i najczęściej odwiedzanych portali internetowych, zawierających oferty pracy, aby wydobyć przydatne informacje, odkryć ciekawe wzorce w danych oraz wyłonić cechy telepracy. Przebadano również uzyskane klastry ofert pracy zdalnej, słowa kluczowe opisujące te klastry, a także relacje między silnie powiązanymi terminami występującymi w różnych ofertach pracy. Dynamiczny rozwój narzędzi text mining umożliwia eksplorację nowych tematów badawczych, związanych m.in. z Internetem, freelancingiem i rynkiem telepracy
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 181-195
Keywords: text mining; text analytics; clustering; concept linking; remote work; telecommuting; eksploracja danych tekstowych; klasteryzacja; drzewa powiązań; telepraca; praca zdalna