Outsourcing wiedzy akceleratorem zmian w kierunku odnowy przedsiębiorstw - Sobińska, Małgorzata; Mierzyński, Jakub (Outsourcing of knowledge as an acceleratorof changes towards the enterprise renewal, 2013)
W artykule podjęto próbę przedstawienia koncepcji transformacji organizacji z wykorzystaniem teorii strategicznej odnowy w kierunku organizacyjnego uczenia się. Wskazuje się, że procesy odnowy przedsiębiorstw stanowią podstawę zmian organizacyjnych, umożliwiających ewolucyjny rozwój w kierunku wdrożenia mechanizmów uczenia się przedsiębiorstw. Nowym aspektem pojawiającym się w referacie jest omówienie korzyści, jakie może przynieść organizacji wykorzystanie zasobów zewnętrznych (narzędzia outsourcingu) w celu wzmocnienia procesów odnowy
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 253-266
Keywords: organizacyjne uczenie się; zmiana; odnowa; outsourcing; marketing wewnętrzny; organizational learning; change; renewal; internal marketing